Dala bih sve za Sejšele II deo

Ovo je tipična priča o upornosti i o onoj staroj ,,ako nešto mnogo želiš, ispuniće se sigurno”, kad tad.

Plaže su oko celog ostrva dugačke i gostoprimljive. Dovoljno mesta da se osamite, a i dovoljno prilika da sa nekim proćaskate i upoznate se. Najpopularnija plaža na Pralenu je Anse Lazio sa impozantnim palmama, puderastim peskom i kristalno čistom vodom. Takođe Anse Georgette i u blizini nje Petite Anse Karlan, o čijoj veličini govori i sam naziv. Nju krasi mirna prozirna voda, naravno nežni beli pesak i veliki kameni ukrasi. Uočavamo da se na svakom licu oslikava osmeh i blaženstvo. Nema žurbe, nema presije, bez obzira da li je u pitanju turista ili stanovnik. Svi smo potpuno opušteni i opijeni lepotom ovog mesta. Sejšeli su definitivno melem za sve.

Pored svih prirodnih lepota nismo mogli da odolimo ni hotelskim. Prezadovoljni smo uslugom, izgledom i sadržajima koje nudi hotel Castello Beach. Što bi moj muž rekao: „u životu se nisam zdravije hranio“. Dominira riba i riblji specijaliteti, a tek deserti… tropsko voće na 100 načina. Sveže strugani kokos, banana sa čarobnim čokoladnim prelivom, a tek rum. Poslednje veče na Pralenu nas je baš opilo. Posle 3 dana provedenih na Pralenu, oduševljeni, više od svih očekivanja, krećemo na La Dig.

La Dig, najmanje, ali ne i manje raskošno od 3 ostrva koja smo posetili. Na ovom ostrvu resorti ne postoje, tako da smo za smeštaj izabrali Bernique Guesthouse. Po meni mnogo bolja varijanta. Skromnja što se budžeta tiče, a i ne mami vas raznim sadržajima. Ovaj Guesthouse, smešten u srcu ostrva, okružen je prelepim dvorištem punim zelenila. Pomalo smo razmaženo pristupili i nije nam bilo pravo što nemamo smeštaj tik uz more, kako nas je Travel Boutique navikao, ali tih šetnji kroz La Dig se rado sećam. Nekako smo se manje osećali kao turisti i moram priznati da mi je ovo ostrvo najviše priraslo za srce.

Neverovatna tišini vlada na celom ostrvu, jer ovde nema motornih vozila, nema buke, nema zastoja ni gužvi. Samo šum talasa, cvrkuti ptica i smeh radosnih parova – gde god da krenete. Predivno!

Nemojte se iznenaditi džinovskim kornjačama, jer one su ovde domaće. U celoj državi ima skoro isti broj stanovnika koliko i kornjača. Njihovo prisustvo upotpunjava naše oduševljenje! Kad sam već kod oduševljenja, ne mogu a da još malo ne pišem o plažama. Ne znam koju bih pre izdvojila. Definitivno najpristupačnija je Anse Severe, idealna da se upustite u avanturu gnjurenja i ne propustite napitke od svežeg voća koji se prodaju u malim drvenim kućicama tik uz plažu. Pazite gde sedate, ja sam se previše opustila pa sam prvi dan zaradila više tufnica, odnosno uboda kojekakvih bubica na mojoj „a la Lopez“ pozadini.

Najbolji intervjui vas čekaju ovde!

Anse Source d’Argent – bistra voda, fini pesak i ogromno kamenje razbacano po površini plaže i plićaku. Jedna od najunikatnijih plaža na svetu. Mesto gde se prave najlepše fotografije, provereno. Jedna od retkih koja je okrenuta ka zapadu gde možete posmatrati zalazak sunca. To je i najpoznatija plaža na celim Sejšelima. Na suprotnoj strani obale nalazi se Grand Anse. Plaža je jako lepa i okružena je živopisnim predelima, ali je i vetrovita. Baš zato je idealna za sportove na vodi. U blizini ove plaže nalazi se i Petite Anse, obe plaže su prelepe i skoro divlje, ni na jednoj nije dozvoljeno plivanje, ali svejedno ih vredi posetiti. Na ovoj plaži uz prelepu vegetaciju i pogled na velike talase, koji su naš popodnevni piknik učinili još interesantnijim, opraštamo se od La Dig ostrva i krećemo u pohod na Mahe. Naredna 3 dana smo proveli u H Hotel Resortu koji prevazilazi sve granice očekivanog. Drago mi je što smo uspeli da uštedimo na predhodnom smeštaju da bi uklopili i ovaj užitak u naš budžet. Proveli smo poslednja tri dana u totalnom luksuzu. Teška srca, trudili smo se da što manje vremena provodimo u njemu, kako bi što više Mahe ostrvo upoznali.

Jedina stvar koja može da ti zasmeta na Sejšelima je ta da je sve savršeno. Prvi i poslednji dan do polaska na aerodrom proveli smo u izležavanju i ispijanju lokalnog piva. Ovo ostvo kao i prethodna dva obiluje predivnim plažama.

Obišli smo glavni grad Viktoriju i posetili jedini Hinduistički hram na Sejšelima. Raznobojna i jedinstvena arhitektura odlično se uklapa u okolno zelenilo.

Prvi put u životu smo probali Hlebno drvo. Čim smo čuli legendu koja kaže ,,ko Hlebovac jede na Sejšelima, taj se na njih vraća” odmah smo odlučili da probamo. Inače, hrana im je izuzetno kvalitetna i zdrava. Odlična riba, mnogo salata, tunjevina i tropskog voća. Pečene banane i coconut nougat kao deserti su za svaku preporuku. Red snapper ili po lokalnom “bourzwa” je veoma cenjena riba na Sejšelima, a Takamaka je rum koji se proizvodi na ostrvu, od ananasa i kokosa. Odličan suvenir pored čaja, koji se takođe proizvodi na ovom ostrvu.

Mahe je veoma brdovito ostrvo idealno za planinarenje. Da ostajemo koji dan duže možda bi se upistili i u tu avanturu, ali ovoga puta odlučili smo se za rent-a-car. Tako osvojismo najvišu tačku ostrva – Mission Lodge, vidikovac sa najboljim pogledom na čudesno zelenilo i okean. Igrom slučaja, u razgovoru sa jednim spimatičnim lokalcem saznali smo i za Sauzier vodopade, skrivene i manje poznate turistima. Izlet je bio, ispostavilo se, odlična šansa da upoznamo drugu stranu Sejšela. Pored božanstvenih plaža, voćnih specijaliteta i sveže ribe, palminog drveća, kornjača, raskošnih guesthousa, luksuznih resorta, zaljubljenih parova i nasmejanog stanovništva istražili smo i nepravedno zapostavljene delove Sejšelskih ostrva koja i te kako mogu da pariraju svojom lepotom već poznatim turističkim atrakcijama.

Uveliko spakovani, čekamo transfer do aerodroma. Ispijamo SeyBrew (lokalno pivo) i opraštamo se od Sejšela. Ćutimo. Nismo ni krenuli, a već kujemo plan za povratak. Ima nešto u tim ostrvima što vas tera da poludite od zaljubljenosti i sreće, sada znamo i šta.

Prvi deo priče o Sejšelima možete pročitati ovde.

Ukoliko sada razmišljate o Sejšelima fenomenalne ponude možete pogledati ovde.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare