Dala bih sve za Sejšele I deo

Ovo je tipična priča o upornosti i o onoj staroj ,,ako nešto mnogo želiš, ispuniće se sigurno”, kad tad.

Još od studentskih dana maštam o svom putu na Sejšele. Sećam se, sedela sam u amfiteatru i ozarenog lica gledala u fotografije koje nam je profesorka pokazivala. Profesorka geografije, koja je inače proputovala ceo svet i ima ga u malom prstu, govorila je da su Sejšeli njeno omiljeno parče planete i da svako mora, bar jednom u životu da poseti ta čudesna ostrva.

Godinama je, kao što rekoh, u meni gorela želja da otputujem, ali okolnosti nisu išle u prilog tome. Razlozi su bili različiti, ali nijedan nije bio dovoljno jak da potpuno ubije moju želju. Konačno su nam se sklopile kockice i mogli smo da krenemo u planiranje. Nismo znali u šta se upuštamo, ni gde tačno želimo da odemo i onda su krenule pretrage. Na svu sreću postoji agencija kao što je Travel Boutique! Kao prvo, uštedeli smo nevrerovatno mnogo vremena koje je i mom suprugu  i meni veoma dragoceno. Pored toga, saveti koje smo dobili su nam bili od velike pomoći. Što volim da imam osobu koja ima veliko iskustvo u organizovanju putovanja i zna tačno o čemu priča. Veoma smo zahvalni na strpljenju i korisnim informacijama.

U saradnji sa agentkinjom uspeli smo da uklopimo naše želje (koje posle svih ovih godina maštanja uopšte nisu bile skromne) i naravno budžet.

Možete da zamislite – sredovečni bračni par ushićeno cupka na aerodromu još uvek neverujući da je došao taj dan. Kad vratim fim, jako mi je žao što nas neko nije snimao u tom trenutku, bili smo kao dva tinejdžera. Ima nešto u tim Sejšelima što vas tera da poludite od sreće i zaljubljenosti. Posle putovanja znali smo i šta je to. Ali da krenemo od samog početka…

Iz Beograda do Mahea (najvećeg Sejšelskog ostrva) stigli smo u jutranjim časovima Turkish Airlinesom, kojim putujemo uvek kada imamo priliku da biramo. Od aerodroma smo se minibusom odvezli do luke, a odatle brodom do sledećeg ostrva Pralen. Vožnja brodom Cat Cocos kroz prelepu okeansku vodu i nežno sunce ne traje dugo, taman toliko da shvatite da je vaš san upravo počeo da se ostvaruje.                                                   

Hteli smo da vidimo što je više moguće, kad smo već tu, ali onako natenane. Bez ikakve žurbe, moliću. Tako i bi. Da smo boravili ceo odmor na jednom ostrvu, a ostala posećivali kroz jednodnevne izlete, mislm da nam taj tempo ne bi odgovarao. Ovako smo se odlučili uz  pomoć naše agentkinje za 3 ostrva na kojima ćemo provesti po par dana. Kao što rekoh Pralen…

Šta vam prvo padne na pamet kada pomislite na Sejšele? Da nisu možda dugačke preščane plaže, more boje tirkiza, beli pesak ili raskošne palme? Ostrva sa plažama koja su najviše puta “izguglana” kao “raj na zemlji”? Ili plaže koje zauzimaju sam vrh liste “Najlepše plaže sveta”? Šta god od ovoga da pomislite, to je Pralen!

Odseli smo u hotelu Castello Beach zato što je moj muž zaljubljenik u golf, a ovaj hotel, između ostalih divnih stvari kojih ima u ponudi, najbliži je terenu za golf. Sa čak 18 rupa, šta god to značilo. Elem, dok se moj muž zabavljao jureći za lopticom i udarajući istu, ja sam uživala u ostalim blagodetima. Oprobala sam se u ronjenju, po prvi put u svom životu. Dobro je što niko poznat nije bio tu da me snimi u onom kostimu, pa zezali bi me dok sam živa. Bila sam presmešna i presrećna. Nisam ni znala šta da očekujem, a zaronila sam u jedan potpuno novi svet! Svet tišine i novih otkrića. Ona voda, čijoj se boji i lepoti divimo, dobila je još dublji značaj. U svakom smislu te reči.

Želite posao u oblasti ugostiteljstva i turizma kliknite ovde!

Uz prijatnan šum talasa na ručku, prepričavali smo jedno drugom kako smo se proveli. Istruktor ronjenja mi je rekao da je mesto idealno za bavljenje ovakvim sportovima i da mnoge poznate ličnosti dolaze zbog toga na Sejšele. ,,Samo da si me video, u onom odelu, možda sam nosila isto ono koje je nosila i Kim Besindžer.“ Pročitala sam negde davno da je  boravila na Sejšelima. ,,Pre će biti Opre Vinfri“ –  smejući se dobaci on. Možda bih se malo i ljutnula – da mi je to rekao na nekom drugom mestu, na primer kod kuće, ali ovde smo se zajedno smejali skoro svemu. To je bilo jedinih par sati da smo bili odvojeni. Sve ostale dane na Sejšelima proveli smo zajedno, a ni trunka ljutnje ili neslaganja nije postojala. Nismo mi idealan par, da se razumemo, mislim da to i ne postoji, ali ovo mesto sigurno jeste. Ne zovu ga badava mestom za parove, stvarno na svakom koraku se oseća ljubav.

Pralen zovu i „Ostrvo ljubavi“, a legenda kaže da je Ville De Mai, fenomenalni nacionalni park, zapravo „onaj“ legendarni “Rajski vrt”. Ako zaista želite da osetite Sejšele kako dolikuje, morate posetiti ovaj neverovatni park. Bilo da ste odseli na ovom ili nekom drugom ostrvu, imaćete prilike kroz razne jednodnevne izlete da čekirate ovo “must see” mesto.  Ville De Mai je dom mnogim endemskim vrstama biljnog i životinjskog sveta. Vaša čula će vam biti zahvalna, a duša oplemenjena. Čuli smo cvrkut ptica koji se ne može čuti više nigde na svetu. I videli, naravno, čuveni Coco de Mer, simbol Sejšela. Dobro pogledajte u pasoš nakon što vam na aerodromu lupe pečat. Na njemu se nalazi baš ovaj plod. Endemska palma, neobične visine stabla i dužine listova, a kada vidite plod pomislite da čak i Majka priroda ima smisla za humor. U 18. veku evropsko plemstvo je ludelo za ovim plodovima, čak su ih ukrašavali i draguljima. Što više obilazimo, šetamo, istražujemo – sve nam se više čini da i u 21. veku ne samo Evropljani, već čitav svet ima i te kakvih razloga da “luduje” za Sejšelima. Nekako je sve endemsko, odnosno unikatno i nestvarno.

Nastaviće se …

 

 

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare