Budva dobija hotel sa 5 zvezdica

Glavni državni arhitekta dao je saglanost na idejno rešenje hotela sa pet zvezdica koji u centru Budve planira da izgradi kompanija Mia investment.

Kako je navedeno u idejnom rešenju objavljenom na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a za čiju je izradu bio zadužen studio LXXVI iz Podgorice, hotel će se graditi na urbanističkoj parceli 26.1, koja je sastoji od više katastarskih parcela ukupne povšrine 15.319,88 m2, u zahvatu DUP-a Budva Centar.
Budući objekat projektovan je kao hotel sa pet zvezdica i biće sastavljen od dve kule spratnosti 2G+P+16 (kula A), odnosno 2G+P+15 (Kula B).
U dve podzemne etaže smešten je garažni prostor, hotelske tehničke prostorije i servisne prostorije za potrebe hotela. U postamentu objekta, odnosno na prizemlju i prvom spratu planirani su javni hotelski sadržaji, administracija, poslovni prostori i otvoreni bazen na krovu prizemlja sa platoom sa ležaljkama.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio LXXVI/Idjeno rešenje/Printscreen)

U kulama od drugog do 15 sprata projektovane su smeštajne jedinice – hotelske sobe, apartmani i studio apartmani. Ukupno je predviđeno 358 smeštajnih jedinica koje će imati mogućnost da prime 858 gostiju.
U delu partera, na severnoj strani, formirana je nadstrešnica za prilaz gostiju ispred glavnog ulaza u objekat. Potreban broj parking mesta je projektovan u podzemnim garažama u dva nivoa, kao i manji broj u vidu otvorenih parking mesta u parteru. Označeni parking za autobuse je na platou u okviru parcele neposredno uz objekat.
– U parteru objekta planirano je devet parking mesta, dok su u podzemnim garažama predviđena 173 parking mesta na niovu -2, odnosno 158 mjesta na nivou -1. Ukupno je projektovano 340 parking mesta – objašnjeno je u dokumentu.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio LXXVI/Idejno rešenje/Printscreen)

Projektovane su dve zone liftova, sa po četiri putnička i servisnim liftovima koji povezuju sve etaže u objektu. Javni toaleti su predviđeni na prizemlju i spratu u delu uz restoran, sa potpuno opremljenim toaletima, odvojenim za muškarce i žene. I u prizemlju i na prvom spratu, uz blok javnih toaleta, projektovan je zasebni toalet prilagođen licima smanjene pokretljivosti.
Novi Sad dobija hotel Hajat.
– Hotelske sobe su projektovane kao jednokrevetne i dvokrevetne, površine veće od 23 m2, odnosno 28 m2 za dvokrevetne sobe, što odgovara kategorizaciji 5 zvezdica. Apartmani su projektovani kao studio apartmani, jednosobni, dvosobni, trosobni i četvorosobni, površine u skladu sa kategorizacijom od 5 zvezdica – stoji u idejnom rešenju.
Takođe, i površina svih restorana kao i broj sedećih mjesta je projektovan da ispuni kriterijume kategorizacije za hotele sa 5*.
Ukupna bruto površina objekta biće 51.920,55 m2, a projektanti navode da funkcionalnu organizaciju hotela posmatrati kroz podelu na četiri celine.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio LXXVI/Idejno rešenje/Printscreen)

Prvu čine podzemna garaža, tehnički prostori i hotelski servis. Druga celina obuhvata hotel sa svim javnim sadržajima, restoranom i administracijom. Ova celina sastavljena je od prizemlja na kome se nalaze lobi, restoran sa barom i kuhinjom i administracija, te prvom sprata na kome će biti restoran sa kuhinjom, sala za sastanke i teretana, kao i terasa restorana sa bazenom i barom. Treću funkcionalnu celinu čine poslovni prostori koji se nalaze na prizemlju. Poslednja, četvrta funkcionalna celina odnosi se na nivo od drugog do 15. sprata na kojima će biti smeštajne jedinice – hotelske sobe i apartmani.

U dokumentu se između ostalog navodi i da su svi krovovi objekta projektovani kao ravni, sa tipovima prohodnih, neprohodnih i zelenih krovova.

– Prohodni krov iznad dela prizemlja, oko bazena je sa završnom obradom od deckinga, sa formiranjem zelenih travnatih površina sa rastinjem mediteranskog tipa. Deo 14. i 15. sprata se pokriva visokokvalitetnim travama sa zasadima žbunastog bilja, cvetnica, četinara, i lokalnih autohtonih sorti. Deo terasa apartmana je predviđen kao zelena travnata površina sa niskim rastinjem. Na terasama soba i apartmana predviđene su kamene ploče – objašenjeno je u idejnom rešenju.
Imajući u vidu složenost istraživačkih i pripremnih radova u zemlji a u cilju fundiranja budućeg objekta planirana je mogućnost fazne izgradnje, i to kroz dve faze. Prva bi obuhvatila radove na zaštiti iskopa temeljne jame, dok bi druga faza podrazumevala izgradnju samog objekta, uključujući i zemljane radove, fundiranje i izgradnju objekta.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio LXXVI/Idejno rešenje/Printscreen)

Izvor: eKapija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare