Beograd domaćin svetske izložbe EXPO 2027

Beograd će biti domaćin Svetske izložbe EXPO 2027, odlučeno je danas na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Kongresnoj palati Isi le Mulino u okolini Pariza.

Naš glavni grad odneo je pobedu u konkurenciji pet gradova i to sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“.

Srbija, je prvi put na Svetskoj izložbi učestvovala pre 136 godina, a prošle godine u Dubaiju se predstavila u najvećem paviljonu do tada, na 2.000 kvadratnih metara, koji je specijalno izgrađen za tu priliku. Kroz više od 150 manifestacija za šest meseci naša zemlja je tada predstavila svoje inovacije, tradiciju, privredne potencijale, turističku ponudu, kao i kreativne stvaraoce i naučnike koji su ostavili trag u istoriji, ali i one koji stvaraju danas.

Podsetimo se intervjua sa Dušanom Borovčaninom koji je pričao o kandidaturi Beograda za Expo 2027.

Foto: Ministarstvo Finansija

Svi kandidati imali su priliku da se još jednom predstave, po dvadeset minuta, redosledom koji je određen žrebom.

Prva je bila Malaga iz Španije, koja se predstavila projektom „Urbana era: ka održivom gradu“, zatim San Karlos de Bariloče iz Argentine, a njihov projekat je „Priroda + tehnologija = održiva energija. Održiva budućnost za čovečanstvo“, američka Minesota, sa „Zdravi ljudi, zdrava planeta: zdravlje i blagostanje za sve“; Puket (Tajland), koji ima projekat „Budućnost života: živeti u harmoniji, deliti prosperitet“.

Tokom glasanja podršku delegaciji Srbije dali su predstavnici Kine, koji su zajedno sa delegacijom Srbije navijali tokom glasanja.

Srbija je jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

Pogledajte i kako je planirano da izgledaju objekti na lokaciji Expo 2027.

5 1 glas
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare