Banjaluka raspisuje još jedan međunarodni arhitektonski konkurs – Na proleće idejno rešenje kongresno-konferencijske i koncertne dvorane

Nakon mosta u Docu i užeg gradskog jezgra, Banjaluka bi na proleće trebalo da dobije još jedan reprezentativni objekat po kojem bi grad mogao da bude prepoznatljiv. Reč je o kongresno-konferencijskoj i koncertnoj dvorani.
Kao i u prethodna dva slučaja, idejno rešenje će se birati putem međunarodnog arhitektonskog konkursa, a prema najavama gradonačelnika Igora Radojičića, on će biti najverovatnije usvojen 24. decembra kako navodi Ekapija
– To će biti treći kapitalni projekat koji planiramo da realizujemo u Banjaluci. Konkurs će trajati tri do četiri meseca tako da bi iduće godine trebalo da dobijemo idejno rešenje za izgled dvorane – naveo je on.
Ako se uzme u obzir najavljeni plan, idejno rešenje za izgled ovog multifunkcionalnog objekta bi moglo biti izabrano krajem aprila ili početkom maja.
U izbor idejnog rešenja biće uključen i gradski arhitekta Ivan Rašković, koji je rekao da je ovakav objekat potreban Banjaluci.
– Grad ima tradiciju i vrlo razvijenu i brojnu koncertnu publiku i to govore podaci kulturnog centra Banski dvor. Isto tako, kada se održavaju koncerti kao lokacija se koristi sportska dvorana u Boriku i ona je uvek popunjena. Tu se radi o razvijenoj koncertnoj kulturi u gradu – izjavio je on.
Prema njegovim rečima, pored još jednog mesta za koncerte grad na Vrbasu bi trebalo da dobije sadržaj koji trenutno nedostaje.
– Banjaluka trenutno nema kapacitet za kongresnu delatnost odnosno turizam. Takvi događaji se uglavnom organizuju u okolnim gradovima – podsetio je on.
Naglasio je da Banjaluka ima idealan geografski položaj za razvoj ove delatnosti, jer se nalazi između tri velika centra u regionu – Beograda, Sarajeva i Zagreba, piše srpskainfo.com.
Buduća multifunkcionalna kongresno-konferencijska i koncertna dvorana trebalo bi da se nalazi u Ulici olimpijskih pobednika, na lokaciji kod pomoćnog terena FK Borac.
Prema ranijim najavama, dvorana i ostali sadržaji najverovatnije će biti građeni po principu javno-privatnog partnerstva, a prema grubim procenama, za relizaciju tog projekta biće potrebno između 35 i 50 mil KM.
Grad je do sada sproveo dva međunarodno arhitektonska konkursa i izabrao idejna rešenja za dva kapitalna projekta.
Prvi je most u Docu koji bi trebalo da se gradi u dva dela; jedan će biti namenjen za pešake, a drugi za vozila. Grad je nedavno raspisao javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za novi most, u okviru priprema za gradnju ovog objekta. Ovo je prvi korak u realizaciji projekta.
Prema podacima Odeljenja za saobraćaj i puteve, nabavkom se traži izrada idejnog projekta na potezu od uklapanja u Bulevar cara Dušana do spoja Mačvanske ulice sa Bulevarom vojvode Stepe Stepanovića, te izrada glavnog projekta kolskog mosta. Radi se o kapitalnom projektu, koji bi trebalo da se realizuje u 5 faza.
Drugi se odnosi na budući izgled centralnog jezgra Banjaluke, a odabrano je više idejnih rešenja koja su pristigla na međunarodni konkurs.
Najveća transformacija je predviđena na prostoru stare autobuske stanice na kojem bi trebalo da nastane muzejski trg. Predmet konkursa bilo je 5 različitih celina u centru grada: prostor stare autobuske stanice, oko Muzeja savremene umetnosti RS i ispred objekta PC „Krajina“, oko Hrama Hrista Spasitelja, prostor parka Bana Milosavljevića, te prostor od parka Bana Milosavljevića do Ulice Vase Pelagića.
Svi zainteresovani moći će da pogledaju izložbu svih pristiglih radova, koja će biti otvorena 23. decembra u Banskom dvoru.
Planirani sadržaji
Prema ranijim najavama, jezgro objekta će biti multufunkcionalna dvorana u čijem sastavu će biti velika koncertna dvorana sa 1.500 mjesta, te manje dvorane za koncerte i druge događaje, komercijalne sadržaje, kao i pozorišna sala sa 500 mesta.
Drugi objekat, lociran kod Gradskog stadiona, biće moderan hotel visoke kategorije sa 300 kreveta, kategorizovan sa 4 zvezdice.
Izvor: Ekapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare