Aplikacija o covid free plažama Crne Gore- otvaranje sezone od 18.maja

Kupališta u Crnoj Gori mogla bi biti otvorena 18. maja, a Javno preduzeće za upravljanje mrskim dobrom, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje (IJZ), pripremiće set mera kako bi gostima bila omogućena bezbednost.
Direktor Morskog dobra Predrag Jelušić istakao je za podgoričke Vijesti da je za zakupce plaža i ugostiteljskih objekata pripremljen i set olakšica – umanjenje zakupnina i plaćanje u 12 rata.
Kupališna sezona godinama je zvanično počinjala 1. maja, a Jelušić kaže da procene kažu da će zbog pandemije korona virusa početi 18. maja.
– Ako ovaj rok bude potvrđen, realna očekivanja su da plaže najkasnije do 1. juna budu u punoj funkciji – rekao je Jelušić.
On je najavio set mera za organizaciju kupališta.
– Te mere podrazumevaće organizaciju plažnog prostora na način da se omogući i vidljivo obeleži adekvatna distanca između kupača, ograničavanje broja istovremenih kupača u odnosu na kapacitet plažnog prostora, mere održavanja čistoće i higijene na kupalištima, mere koje se odnose na ugostiteljske i druge usluge, mere koje se odnose na organizaciju zabavnih, rekreativnih i sportskih aktivnosti na kupalištima – naveo je Jelušić.
Kvalitet morske vode ispitivaće se tokom jula i avgusta svakih deset dana, odnosno svakih petnaest tokom juna i septembra, najavio je Jelušić.
Aplikacija o covid free plažama
Morsko dobro, pored ostalih mera, priprema i aplikaciju koja će uskoro biti dostupna svima. Kako je za Radio CG rekla portparolka preduzeća Ivana Lazović, aplikacija će sadržati sve važne podatke o covid free plažama (plažama „slobodnim“ od kovida 19) kao i ostale parametre neophodne za bezbedan odmor, u aktuelnoj situaciji, rekla je za Radio CG portparolka Ivana Lazović.
– Ovih dana plasiraćemo mobilnu aplikaciju urađenu po najnovijoj tehnologiji za tu oblast. Obuhvatiće preko 500 crnogorskih plaža sa snimcima kupališta iz gotovo svih uglova i sa oznakama prilagođenim aktuelnoj situaciji: covid free. Takođe, aplikacija će sadržati podatke o sanitarnim uslovima, bezbednosti, temperaturi, kvalitetu morske vode i pružiće mogućnost rezervacije mesta ili neke druge usluge koje se nude na tim lokacijama – kazala je Lazović.
Prema njenim rečima, nakon prvomajskih praznika Morsko dobro će objaviti i nove povoljnosti namenjene ublažavanju finansijskog minusa.
Kako je istakla, minulih meseci Morsko dobro realizuje planirane projekte vredne više od 300.000 EUR.
– U Boki su to šetališta i biciklističke staze, uređenje popularne Novosadske plaže u Herceg Novom i postavljanje administrativnog objekta u obliku školjke, od prirodnog materijala, na potezu ka Bojani – izjavila je Radiju CG Ivana Lazović.
Izvor: eKapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti, Zanimljivosti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare