Analiza – Trendovi u organizaciji događaja sa stanovišta dobavljača

Početkom 2019. godine dobavljači u kongresnoj industriji, prvenstveno hoteli, učestvovali su takođe u anketi koju je sproveo SEEbtm magazin.

Napravljeno je odvojeno istraživanje na temu trendova u organizaciji događaja za organizatore događaja i dobavljača, sa namerom da se napravi paralela na ovu temu. Hoteli su naveli da njihovi klijenti najčešće pripadaju auto industriji, zatim farmaceutskoj industriji, medicinskom sektoru, IT i telekomunikacije, kao i kozmetičkoj industriji.

– To su vrlo slične informacije do kojih smo došli sa strane organizatora događaja. Korporativni klijenti su u 61.5% iz zemlje u kojoj se nalazi hotel, znači većinom se radi o domaćim klijentima. Klijenti iz zemalja regiona su navedeni u 16% slučajeva, a skoro isto toliko (15.4%) iz čitave Evrope. Ovde primećujemo razliku najviše u slučaju regionalnih klijenata. Tačnije, organizatori događaja su se izjasnili da većinom, u 37.5% organizuju svoje događaje u regionu u 2019. godini, što je razlika u odnosu na 16 % koje su hoteli naveli da imaju među regionalnim klijentima – navodi SEEbtm magazin

Ovaj podatak nam govori da kompanije za 2019. godinu definitivno nameravaju da povećaju broj događaja koje organizuju u regionu. Takođe, disproporcija u ovim podacima može da bude i posledica evidencije klijenata od strane hotela, najviše kod kompanija koje imaju sedišta u zemljama regiona, pa ih u tom slučaju moguće vode kao domaćeg klijenta. Pedeset korporativnih događaja godišnje se organizuje u većini hotela koji su učestvovali u anketi, odnosno u 53.8% njih. Između 50 i 100 događaja godišnje se održalo u 15.4% hotela, dok 30.8% hotela može da se pohvali sa više od 200 organizovanih događaja godišnje

Hotelijeri su optimistični za 2019. godinu što se tiče broja događaja. Naime, 61.5% njih očekuje veći broj događaja nego prethodne godine, ostali očekuju da taj broj ostane isti, dok se niko nije izjasnio da očekuje smanjenje broja događaja u 2019. godini .

Kongresi odnosno konferencije, treninzi, tim bildinzi i promocije proizvoda su tipovi događaja koje hoteli izdvajaju kao najčešće, kao što su naveli i organizatori događaja u anketi. Dvodnevni događaji se organizuju u 46.2% slučajeva, dok je trajanje korporativnih događaja više od tri dana najređe, navedeno u anketi u 7.7% slučajeva

Korporativni događaji koji se organizuju u hotelima su uglavnom srednjeg obima, za 50 i 100 učesnika. Nešto veći događaji, za do 150 osoba se organizuju u 15.4% slučajeva, dok se veliki događaji za do 300 učesnika organizuju u 23% slučajeva. Mobilna aplikacija, live streaming i snimanje kamerom 360 su tehnologije koje se najčešće koriste u hotelima.

Budžeti kojima kompanije raspolažu za svoje događaje, su prema hotelijerima (a ovi podaci su u korelaciji i sa organizatorima događaja), najčešće do 50.000,00 EUR (41.7%), i do 10.000,00 EUR u 33.3% slučajeva.

Budžet do 100.000,00 EUR potroši 16.7% korporativnih klijenata, a preko 100.000,00 EUR njih 8.3%. Većina hotelijera, blizu 60% smatra da će ovi budžeti ostati isti i za 2019.godinu, dok je čak 41.7% njih veoma optimistično i smatra da će se budžeti povećati.

Izvor: Seebtm

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare