`FOOD WASTE` PROGRAM U COURTYARD BELGRADE CITY CENTER HOTELU

`FOOD WASTE` PROGRAM
U COURTYARD BELGRADE CITY CENTER HOTELU

Dana 22. jula sastali smo se u hotelu Courtyard Belgrade City Center kako bi predstavili rezultate projekta HotelKitchen koji se bavi borbom sa otpadom od ostataka hrane tzv. food wastom.
Na konferenciji su prisustvovali:
Robert Gasser  generalni direktor hotela Courtyard Belgrade City Center,  Olivera Škorić marketing menadžer hotela,
Deni Porej, direktor WWF Adrije,
Fabijan Peronja projektni službenik WWF Adrije,
konsultanti na projektu:
Robert Ripli,
Ana Balić i
Pantelija Pekić u ime kompanije Gastronomadi.
„Srbija godišnje baca oko 250.000 tona hrane, dok ta brojka na teritoriji EU dostiže 88 miliona tona, od toga čak 40 miliona tona voća i povrća bačenog samo zbog nepravilnog izgleda, a sve to košta vrtoglavih 140 milijardi eura. Nepravilnim odlaganjem tog otpada ispušta se metan, izuzetno štetan plin, a uz to potrebne su ogromne količine zemljišta, vode i energije za proizvodnju te prekomerne količine hrane. Smatra se da je čak 70% biološke raznolikosti izgubljeno zbog krčenja šuma i prirodnih staništa da bi se prenamenili u farme i poljoprivredna zemljišta.
Osim ekološkog problema, food waste predstavlja i društveni problem jer u jednu ruku bacamo hranu, a u drugu imamo gladne.

-Naime, trenutno na svetu imamo 9 miliona gladnih, a čak 800 miliona na rubu siromaštva I gladi.
Projekat je izvrsna prilika za hotele da podignu standarde u industriji te da budu zeleni pioniri u borbi s otpadom od ostataka hrane. Vrlo smo ponosni da su hotel Courtyard Belgrade City Center i hotel Esplanade u Zagrebu prvi krenuli sa programom, ali već sada imamo još zainteresovanih“, izjavio je Fabijan Peronja iz WWF Adria.

Ovim projektom se jedan deo tog otpada i smanjio, o čemu su nas informisali generalni direktor hotela Courtyard Belgrade City Center, Robert Gasser I marketing menadžer hotela, Olivera Škorić:
“Predloženim rešenjima i savetima iz projekta, naš otpad smo uspeli smanjiti za 12% I težimo velikoj brojci od 30% do kraja godine. Osim toga uveli smo praksu razdvajanja otpada, ali i plaćanja odvoza jednog dela tog otpada koji se kasnije pretvara u kompost I koristi za prehranu životinja ili u poljoprivredi kao organsko đubrivo.

Najveći izazov je podizanje svesti gostiju hotela na čemu intenzivno radimo, ali obzirom da je naš hotel prvi hotel u državi koji se u saradnji sa WWF Adriom uhvatio u koštac s problemom ostataka hrane verujemo da će gosti to znati prepoznati i ceniti.

Takođe, možemo se pohvaliti da smo u našem hotelu drastično smanjili korišćenje plastike ali i da smo u procesu izbacivanja sve jednokratne plastike iz upotrebe – te smo recimo plastične slamke zamenili metalnim, papirnim i onim napravljenim od bambusa, pakovanje hrane za poneti se sada radi u ecofriendly kutijama…

Naši gosti imaju priliku da svoja ekološka vozila napune u garaži hotela u EKO
stanici.

Zaista smo odlučni u nameri da uradimo sve kako bi obezbedili zdraviju sredinu za sve nas a kasnije i našu decu. “

Ekspert na polju gastronomije, u ime kompanije Gastronomadi, Robert Ripli nam je rekao nešto više o projektu:
„Vrlo nam je drago da je Courtyard Belgrade započeo s odvajanjem različitih vrsta ostataka hrane,zatim i merenjem tih istih ostataka jer na taj način možemo pratiti naša postignuća, ali takođe i podižemo svest zaposlenih samog hotela.

Najveći fokus su nam doručci jer je to pozicija na kojoj gosti sami određuju porciju i količinu hrane što nažalost rezultira ogromnim količinama ostataka hrane i iz tog razloga to je mesto gde najviše radimo. I nadalje ćemo se baviti implementacijom saveta i idejnih rešenja iz projekta u svakodnevno poslovanje hotela i nadamo se još većem smanjenju ostataka hrane, što ćemo moći i potvrditi brojevima dobijenih iz svakodnevnih merenja.“

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare